<IMG SRC="navi.gif" WIDTH=160 HEIGHT=440 usemap="#navi" BORDER=0> Kuinka voimme havannoida tapahtunutta?     Aallonpituus, luolakertomus

A Cave Kuvittele, että olet pudonnut luolaan eikä sinulla ole taskulamppua. A Basketball Sinulla on kuitenkin mukana korillinen pimeässä loistavia koripalloja. Yhtäkkiä kuulet jonkun nuuskivan. Onko se verenhimoinen karhu vai pilailevatko ystäväsi kustannuksellasi?

Saadaksesi selville asian todellisen tilan, alat heitellä koripalloja tuhisevan äänen suuntaan muistaen niiden osumakohdat. Eteesi alkaa tällöin nopeasti muodostua seuraavanlainen kuva:

Iik! Koska koripallot ovat niin isoja, voit niiden ponnahdusten perusteella päätellä vain, että kohde on leveä ja korkea.


A Tennis ball Onneksi sinulla on mukanasi MYÖS kassillinen pimeässä loistavia tennispalloja. Alat heitellä niitä nuuskivan äänen suuntaan ja eteesi hahmottuu seuraavanlainen kuva:

Hmm..... ei kovin paljon parempi. Tennispallotkin ovat liian suuria, jotta voisit päätellä niiden avulla kohteen muodon. Sinulla on ainoastaan suurpiirteinen käsitys kohteen ääriviivoista.


Marbles

Ahaa! Mikä tuuri! Pussillisen pimeässä loistavia marmorikuulia pitäisi tepsiä! Alat heitellä kuulia ja huomaat pystyväsi päättelemään otuksen muodon melko tarkasti. Se näyttää suurelta, yllesi kumartuneelta ja sillä on valtavat kynnet. Se on karhu!

Viimeinen, mutta tyytyväinen ajatuksesi on, että käyttämällä pienintä mahdollista "tutkimusvälinettä" sait eniten tietoa kohtalostasi.

Karhuja ei vahingoitettu tätä sivustoa tehdessä! Kyseinen karhu jäi siis henkiin ja voi hyvin Kiteen eläinpuistossa!