Jukka Jurvelin International Cartilage Repair Societyn johtokuntaan

Aika: 02.11.2009

Kuopion yliopiston vararehtori, lääketieteellisen fysiikan professori Jukka Jurvelin on valittu rustovaurioiden hoidon kehittämistä edistävän International Cartilage Repair Societyn (ICRS) johtokuntaan kaudelle 2009–2010. Jäsenyyden edellytyksenä on pitkäjänteinen, kansainvälisesti tunnustettu alan tutkimus. Jurvelin johtaa Kuopion yliopistossa ja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa toimivaa biofysiikan tutkimusryhmää, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelinsairauksien diagnostiikan ja hoidon kehittämiseen. Lääketieteellinen ja laskennallinen fysiikka kuuluu myös tulevan Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen painoaloihin.

Vuonna 1997 perustettu ICRS edistää tutkimusta ja järjestää koulutusta rustovaurioiden hoidon kehittämiseksi. Jurvelin pitää erityisen tärkeänä sitä, että järjestö luo linkin perustutkimuksen ja kliinisen potilastutkimuksen välille. Se tarjoaa myös foorumin näkökulmien vaihtoon eri alojen osaajien, kuten lääkäreiden, biologien, fyysikoiden ja insinöörien kesken.

– Nivelrikko on merkittävä kansansairaus, jonka aiheuttamat inhimilliset kärsimykset ja taloudelliset menetykset ovat mittavat. Peräti 25 prosentilla 50 vuotta täyttäneistä eurooppalaisista on jonkin asteinen nivelrikko, ja se yleistyy väestön ikääntyessä, Jurvelin toteaa.

Vaurioitunut nivelrusto ei korjaannu itsestään, eikä rustovaurioihin ole ollut keinonivelen lisäksi tarjolla muita hoitoja. Uusia hoitomenetelmiä tarvitaan paitsi nivelrikon, myös esimerkiksi loukkaantumisista johtuvien nivelvaurioiden hoitoon. – 1990-luvulta alkaen rustokorjaustutkimus on ollut vilkasta ja hoitomenetelmiä on kehitetty, mutta ne eivät ole vielä laajasti rutiinikäytössä.

Joissakin yliopistosairaaloissa rustovaurioita jo hoidetaan rustosolusiirtein, jotka on tehty monistamalla potilaan omasta rustosta otettuja soluja. Yksi perinteinen menetelmä on rustonalaisluun rei’itys. Ruston vaurioalueelle tulee rei’istä veren mukana soluja, joiden toivotaan tuottavan uudisrustoa. – Yhteinen piirre näille hoidoille on, ettei hoitotuloksen pysyvyydestä vaikkapa kymmenen vuoden päästä ole varmuutta.

– Läpimurtoa näiden hoitojen kehittämisessä ei siis ole vielä tehty, mutta sellaisella olisi jo nivelrikon yleisyyden vuoksi valtavaa kaupallista potentiaalia.

Vararehtori, professori Jukka Jurvelin, p. 020 787 2104