Veijo Miettinen on Kuopion yliopiston Vuoden Alumni

Aika: 29.10.2009

Erikoishammaslääkäri Veijo Miettinen on valittu Kuopion yliopiston Vuoden Alumniksi 2009. Valinta julkistettiin 29. lokakuuta Kuopion hammaslääkärikoulutuksen uudelleen käynnistymisen kunniaksi järjestetyssä seminaarissa, joka kokosi paikalle hammaslääkäreitä, hammashoitajia sekä uuden koulutuksen toimijoita ja yhteistyökumppaneita.

Valinta Vuoden Alumniksi on yliopiston kunnianosoitus ansioituneelle kasvatilleen. – Veijo Miettisen panos on ollut keskeinen tehokkaan ja toimivan hammashuollon palvelujärjestelmän kehittämisessä Siilijärven ja Maaningan terveydenhuollon kuntayhtymään. Hän on toiminnassaan korostanut suu- ja hammassairauksien ehkäisyssä ja hoidossa moniammatillisuutta. Kuopion yliopiston edellisen hammaslääketieteen koulutuksen palveluksessa hän kehitti ansiokkaasti hammasklinikan toimintaa, rehtori Matti Uusitupa perusteli valintaa.

”Laman aikana ei saa tuhota vaan kehittää”

Miettinen itse tulkitsi kunnianosoituksen kohdistuvan koko hammaslääketieteen koulutukselle pikemminkin kuin henkilökohtaisille ansioille. – Kuopion hammaslääketieteen koulutuksen alasajo 1990-luvulla oli suuri virhe, hän totesi kiitospuheessaan. – Laman aikana ei saa tuhota vaan kehittää.

Laman ollessa taas ajankohtainen Miettinen pitää priorisointia, kustannustehokkuutta ja hoitotahtoa keskeisinä selviytymisen välineinä. – Priorisointia käytetään hammashoidossa ja sairaanhoidossa satunnaisesti, mutta ei systemaattisesti. Kuitenkin sillä on mahdollisuus saada merkittävää kustannustehokkuutta ja karsia tehoton ja tarpeeton hoito minimiin.

– On tyhmyyttä ylläpitää vanhoja ja tehottomia työtapoja, kun resursseista on huutava pula. Kaikkien ammattiryhmien työpanosta on aidosti kunnioitettava ja käytettävä tehokkaasti potilaan parhaaksi. Ahtaat ammattikuntarajat on vihdoinkin kaadettava romukoppaan ja puheen tasolta on mentävä napakasti käytännön toimiin.

Veijo Miettinen valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1980 ja erikoishammaslääkäriksi vuonna 1987 sekä suoritti hallinnon pätevyyden vuonna 1990 Kuopion yliopistossa. Hän työskenteli Kuopion yliopistossa opetustehtävissä vuosina 1980–1996 ja hammasklinikan kliinisen toiminnan johtajana vuosina 1992–1996. Vuosina 1999–2006 hän toimi Siilinjärven ja Maaningan terveydenhuollon kuntayhtymän johtavana hammaslääkärinä ja vuonna 2006 Kuopion kaupungin ylihammaslääkärinä. Muiden toimiensa ohella Miettinen on vuodesta 1980 työskennellyt yksityishammaslääkärinä. Nykyisin hänellä on yksityisvastaanotto Siilinjärvellä sekä erikoishammaslääkärin osa-aikavirka Siilinjärven ja Maaningan terveydenhuollon kuntayhtymässä.

Rehtori Matti Uusitupa, p. 0400 615 661
Erikoishammaslääkäri Veijo Miettinen, p. 044 595 4043