Akatemiapalkinto Miia Kivipellolle

Aika: 23.10.2009

Suomen Akatemia palkitsi torstaina 22.10.2009 kaksi tutkijaa Akatemian Tiedegaalassa Helsingissä. Akatemiapalkinnot myönnettiin akatemiatutkija, dosentti Miia Kivipellolle Kuopion yliopistosta ja professori Otso Ovaskaiselle Helsingin yliopistosta. Kivipellolle palkinto myönnettiin yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja Ovaskaiselle tieteellisestä rohkeudesta.

Dementian ja Alzheimerin taudin tutkija palkittiin yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta

Akatemiatutkija, dosentti Miia Kivipelto selvittää tutkimuksessaan muokattavissa ja hoidettavissa olevia riskitekijöitä dementialle ja Alzheimerin taudille, jotka ovat yksi nopeimmin kasvavista kansanterveydellisistä ja taloudellisista haasteista. Kivipelto johtaa Karoliinisessa Instituutissa Tukholmassa, Kuopion yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkimusryhmää, joka tutkii ympäristön ja geenien yhteisvaikutusta muistihäiriöissä. Tutkimusaineistona ovat pääosin laajat väestöpohjaiset epidemiologiset tutkimukset, mutta nyt ryhmä ovat aloittanut myös ensimmäisen elintapatekijöihin kohdistuvan interventiotutkimuksen, jonka tavoitteena on pienentää muistihäiriön ja dementian riskiä. Kivipelto on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija, joka on aktiivisesti kertonut julkisuudessa tutkimusryhmänsä saavuttamista tuloksista dementiaan liittyen.

Alzheimerin taudin suurin vaaratekijä on ikä, mutta muiden riskitekijöiden olemassaolo lisää merkittävästi sairastumistodennäköisyyttä. Kivipellon tutkimukset ovat osoittaneet, että etenkin henkilöillä, joilla on merkittävä perinnöllinen alttius Alzheimerin taudille, liikunta ja oikea ravitsemus vähentävät sairastumisriskiä. Kivipellon tutkimuksen mukaan keski-iässä harrastettu säännöllinen vapaa-ajan liikunta voi pienentää merkitsevästi dementian ja Alzheimerin vaaraa myöhäisiässä. Tulokset osoittavat, että aktiivisilla henkilöillä, jotka olivat liikkuneet vähintään kaksi kertaa viikossa, oli 50 prosenttia pienempi riski sairastua dementiaan ja jopa 60 prosenttia pienempi Alzheimerin riski kuin vähemmän liikkuvilla.

- Tutkimuksemme on tuonut runsaasti tietoa dementian ja Alzheimerin taudin riskitekijöistä. Olemme todenneet että mm. kohonnut verenpaine, kolesteroli, liikalihavuus, vähäinen liikunta, liiallinen tyydyttyneen rasvan käyttö ja alkoholi ovat pahaksi aivoille ja lisäävät dementiariskiä. Tämä on tärkeä viesti kaikille ja voi motivoida miettimään elintapatekijöitä. Sanoisin, että sydäntä muistamalla voi ehkäistä myös dementiaa , Kivipelto toteaa. Hänen ryhmänsä tutkimustulokset ovat myönteisiä koko dementiatutkimuksen kannalta. - Voimme vaikuttaa omilla valinnoillamme ja elintavoillamme siihen kuinka vanhenemme, eli kaikki ei ole kirjoitettu geeneihin, rohkaisee Kivipelto.

Palkinto yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta myönnetään tutkijalle, joka on merkittävällä tavalla tehnyt tunnetuksi tieteellistä tutkimusta tai tutkijan työtä, lisännyt toiminnallaan kiinnostusta tiedettä kohtaan, osallistunut tutkijana yhteiskunnalliseen keskusteluun tai edistänyt muuten tutkimuksen merkitystä, hyödyntämistä ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa.

Lisätietoja :

Ylijohtaja (tutkimus) Riitta Mustonen, Suomen Akatemia, p. (09) 7748 8220, riitta.mustonen@aka.fi
Akatemiatutkija Miia Kivipelto, Karoliina Instituutti, p. +46 8 690 5822, matkapuhelin +46 73 99 409 22, miia.kivipelto@ki.se