Yliopiston värikäs arki välittyy kaskukirjan tarinoissa

Aika: 16.10.2009

Kuopion yliopiston vaiheista ja henkilöistä kertovat kaskut on koottu yksiin kansiin.
”Ei mikään metsämökki – kaskuja Kuopion yliopistosta” julkaistiin 16. lokakuuta.

Kuopion korkeakoulun historian ensimmäiset lääkäriopiskelijat 1970-luvulla tiesivät arvonsa, ja olivat sangen ylpeitä uravalinnastaan. Eräänä syysaamuna sivistyneet nuoret herrat seisoskelivat ringissä hyvin tärkeän oloisina ja odottelivat luennon alkamista. Akateemisen ylemmyydentunnon illuusion puhkaisi kuitenkin savolaisopiskelija vilpittömän innostuneella kysymyksellään: – Millonkahan myö
piästään niitä ruumiita leikkoomaan?

Ei mikään metsämökki on kokoelma kaskuja Kuopion yliopiston taipaleelta korkeakoulusta kansainväliseksi tieteelliseksi toimijaksi. Kirjan sivuilta löytää juttuja yliopistossa vaikuttaneista henkilöistä, jotka ovat olleet merkittävä osa kuopiolaista kulttuurihistoriaa. Yliopistossakin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista huvittavaa vakavan tieteen teon ja opiskelun lomassa. Teoksen julkaisemisajankohta on satutettu tietoisesti yliopiston merkittävään historialliseen ajankohtaan: Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyvät vuoden 2010 alusta uudeksi suomalaiseksi yliopistoksi, Itä-Suomen yliopistoksi.

Kaskujen keruu käynnistyi viime vuoden lopulla, jonka jälkeen kaskusatoa kartutettiin haastattelemalla muutamia avainhenkilöitä, entisiä ja nykyisiä yliopistolaisia.

Kaskukirjan ovat toimittaneet kirjastonjohtaja Jarmo Saarti ja viestintäpäällikkö Petri Hynynen. Kirjan kuvitus on Savon Sanomista tutun piirtäjän Ilkka Toivasen käsialaa.

Kaskukirja sai nimensä tarinasta, kun arkkiatri Arvo Ylppö vieraili vuonna 1974 Kuopion korkeakoulussa ja lahjoitti lääketieteen opiskelijoille stetoskoopit. Kuopion edistyksellisyys tuli kuitenkin arkkiatrille yllätyksenä, eikä hän peitellyt ennakkoluulojaan juhlapuheessaan. – Tämä päivä on minulle ilon päivä. Saapuessani Kuopion korkeakouluun ei vastassani ollutkaan hajanaisia pieniä mökkejä, vaan valtava tutkimuslaitos ja suuret kojeet, hän totesi vilpittömästi huojentuneena.

Kaskukirjaa myy yliopiston kirjasto. Hinta 7 euroa. Kirjan myyntilomake netissä: www.uku.fi/kirjasto/julkaisutoiminta/kaskukirja.shtml

Kirjastonjohtaja Jarmo Saarti, 050 363 7904
Viestintäpäällikkö Petri Hynynen, 050 407 8996