Kuopion yliopisto vihkii promootiossaan 16 kunniatohtoria

Aika: 12.10.2009

Kuopion yliopisto järjestää seitsemännen tohtoripromootionsa 10.–12.6. 2010. Promootiossa vihittäviksi kunniatohtoreiksi on kutsuttu 16 tieteen ja yhteiskuntaelämän vaikuttajaa. Kunniatohtorin arvo on merkittävin huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa. Osa kunniatohtoreista on kutsuttu tiedekuntien esitysten perusteella ja osa on koko yliopiston yhteisiä kunniatohtoreita.

Yhteisiksi kunniatohtoreiksi Ahtisaari, Pohjalainen ja Puska

Yliopiston yhteisiksi kunniatohtoreiksi on kutsuttu presidentti Martti Ahtisaari, pääjohtaja Pekka Puska ja muotoilija Ritva-Liisa Pohjalainen. Yhteiskuntatieteiden kunniatohtoriksi vihittävän Martti Ahtisaaren työ maailmanrauhan hyväksi on ollut mittava. Kauppatieteiden kunniatohtoriksi vihittävä Ritva-Liisa Pohjalainen on muotoilijana yhdistänyt luovan taiteellisen työn valmistettavuuteen ja liiketoimintaan. Filosofian kunniatohtoriksi vihittävä Pekka Puska on edistänyt sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä Suomessa ja kansainvälisesti.

Sieniharrastajasta kunniatohtoriksi

Innostuneen harrastajan kehittyminen varteenotettavaksi tutkijaksi ja asiantuntijaksi on noteerattu luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunnassa kutsumalla filosofian kunniatohtoriksi kirvesmies Juhani Ruotsalainen, joka on ansioitunut sienten ja erityisesti haperojen tutkijana. Tiedekunta vihkii filosofian kunniatohtoriksi myös professori Ernst B. Hunzikerin, joka on nivelrusto- ja nivelrikkotutkimuksen tunnustetuimpia vaikuttajia.

Tutkijoita, vaikuttajia ja kehittäjiä

A.I. Virtanen -instituutti vihkii lääketieteen kunniatohtoreiksi professori John F. Martinin ja professori Ole Petter Ottersenin. Martin on arvostettu sydän- ja verisuonitautien kliinikko ja tutkija ja Ottersen arvostettu molekulaarisen neurotieteen tutkija.

Farmaseuttinen tiedekunta vihkii farmasian kunniatohtoreiksi professori Per Arturssonin ja professori emerita Liisa Turakan. Artursson on ansioitunut erityisesti lääkeaineiden imeytymisen, annostelun ja kohdentamisen tutkimuksessa. Turakka on vaikuttanut Kuopion farmasian koulutuksen käynnistämisessä ja lääkealan johtotehtävissä ja teki taannoin sosiaali- ja terveysministeriölle selvityksen Lääkealan keskuksen sijoituspaikasta.

Informaatioteknologian ja kauppatieteiden tiedekunta vihkii kauppatieteen kunniatohtoreiksi professori Silvia Gherardin ja professori emeritus Ilkka Virtasen. Gherardi tunnetaan teknologiseen muutokseen liittyvästä organisaatioiden osaamis- ja oppimistutkimuksesta. Virtanen on tehnyt ansiokasta luotettavuusteoriaan, yleiseen systeemiteoriaan, investointisuunnitteluun ja entropia-analyysiin sekä tilinpäätösanalyysiin ja osakemarkkinoiden mallintamiseen liittyvää tutkimusta ja selvittänyt opetusministeriölle Itä- ja Pohjois-Suomen kauppatieteellisten yhteistyöverkostojen toimintaa. Filosofian kunniatohtoriksi tiedekunta vihkii professori Erkki Ojan, joka on tunnetuimpia suomalaisia neuroverkkotutkijoita. Oja oli aikanaan käynnistämässä tietojenkäsittelytieteen opetusta ja tutkimusta Kuopiossa.

Lääketieteen kunniatohtoreiksi vihitään tutkimusjohtaja, professori Kai Simons ja professori Rudolf Tanzi. Simons johtaa Dresdenissä Max Planck -tutkimuslaitosta, jonka tarkoitus on yhdistää nykyaikainen molekyylibiologia ja solubiologia. Tanzi on yksi valovoimaisimpia Alzheimerin taudin tutkijoita, joka on ansioitunut Alzheimerin taudin geneettisen taustan tutkimuksessa.

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta vihkii terveystieteiden kunniatohtoriksi professori emerita Sirkka Laurin, suomalaisen hoitotieteen koulutuksen, tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen keskeisen kehittäjän. Yhteiskuntatieteiden kunniatohtoriksi tiedekunta vihkii professori Steven M. Shardlow’n, joka on toiminut merkittävissä kansainvälisissä sosiaalityön tutkimuksen ja kehittämistyön tehtävissä. Shardlow’n tutkimusintressit liittyvät sekä sosiaalityöhön sekä sosiaali- ja terveysammatteihin

Promootioon voivat osallistua Kuopion yliopistosta viimeistään vuoden 2009 aikana valmistuneet tohtorit. Ilmoittautuminen jatkuu vuoden loppuun ja loppuvuonna väittteleville vielä tammi-helmikuun ajan.

>> Lisää tietoa ja painokelpoiset kuvat kunniatohtoreista

Rehtori Matti Uusitupa, p. p. 0400 615 661

Promootiosihteeri Sanna Viitanen, p. 040 3553 268