30 vuotta hoitotieteen opetusta Kuopion yliopistossa

Kuopion yliopisto tiedottaa
28.9.2009

30 vuotta hoitotieteen opetusta Kuopion yliopistossa

Suomen ensimmäinen hoitotieteen yksikkö juhlii menestystään

Kuopion yliopiston hoitotieteen laitos juhlii 30-vuotista taivaltaan 30.9.2009. Juhlaseminaarissa ovat esillä muun muassa hoitotieteen tutkimuksen globaalit haasteet, tutkimustieto terveyden edistämisen perustana ja laitoksen ajankohtaiset tutkimushankkeet. Juhlapuhujana on peruspalveluministeri Paula Risikko. Seminaari järjestetään klo 11–16 Mediteknian auditoriossa osoitteessa Yliopistonranta 1 B. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Hoitotieteilijöillä on kysyntää työmarkkinoilla

Syksyllä 1979 silloinen Kuopion korkeakoulu käynnisti ensimmäisenä Suomessa hoitotieteen yliopistollisen koulutuksen. 30 vuoden aikana yliopistosta on valmistunut lähes 900 maisteria ja 127 lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa hoitotieteessä. – Nämä luvut kertovat jo sinänsä alan menestystarinasta ja myönteisestä kehityksestä, professori Katri Vehviläinen-Julkunen toteaa.

Hoitotieteestä valmistuvat työllistyvät erittäin hyvin terveydenhuollon johtamisen ja koulutuksen tehtäviin sekä muihin asiantuntijatehtäviin Suomessa ja ulkomailla. Kuopion yliopisto ja tuleva Itä-Suomen yliopisto on suurin terveystieteiden tutkintoja tuottava yksikkö maassamme.

Hoitotieteen laitos kouluttaa terveystieteiden opettajia, johtajia ja ennaltaehkäisevän hoitotieteen asiantuntijoita. Tarjolla on myös kansainvälinen terveyden edistämisen maisteriohjelma. Laitos on sekä kansallisesti että kansainvälisesti hyvin verkostoitunut ja koordinoi kuuden yliopiston TerveysNet-verkostoa.

– Siirtyminen Itä-Suomen yliopistoon ja osaksi uutta terveystieteiden tiedekuntaa vuoden 2010 alussa tuo uusia mahdollisuuksia muun muassa tutkimukseen, Vehviläinen-Julkunen kertoo.

Laitoksen tutkimuksen päälinjat keskittyvät lasten, nuorten ja perheiden terveyden tutkimukseen erilaisissa ympäristöissä ja terveydenhuollon palvelu- ja koulutusjärjestelmien sekä toimintaympäristöjen tutkimukseen.

Verkostoitunutta tutkijakoulutusta

Toiminnan alkuvuosina 1980-luvulla hoitotieteen laitos keskittyi koulutusohjelmien käynnistämiseen ja peruskoulutuksen kehittämiseen. Verkostomuotoinen tohtorikoulutus alkoi alan suomalaisten ja pohjoismaisten yksikköjen yhteistyönä. 1990-luvulla hoitotiede sai valtakunnallisen tutkijakoulun. Kuopion ja Turun yliopistot liittyivät myös alan eurooppalaiseen tutkijakouluverkostoon. Vuosikymmenen lopulla hoitotieteen laitos nimettiin yliopiston ensimmäiseksi koulutuksen laatuyksiköksi yhdessä terveydenhuollon hallinnon laitoksen kanssa. Laitoksen mallilla perustettiin hoitotieteen yksiköt muun muassa Tarton ja Baselin yliopistoihin.

2000-luvulla laitos on panostanut opetuksen kehittämiseen erityisesti Helsingin "kampuksella”, kun opetusministeriön erillisrahoituksella koulutettiin hoitotyön johtajia pääkaupunkiseudulle kiperään tarpeeseen. Tutkimusta on kehitetty järjestelmällisesti ja yhteistyötä keskeisten kumppanien kanssa vahvistettu. Kuopion yliopiston tutkimuksen arvioinnissa 2008 yksikkö oli yksi neljästä parhaat arviointipisteet saaneesta laitoksesta.

Hoitotieteen laitoksella on ollut pitkäjänteistä ja monipuolista yhteistyötä muun muassa Kuopion yliopistollisen sairaalan, Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveysviraston sekä Savonia- ja Metropolia-ammattikorkeakoulujen kanssa. Vilkasta yhteistyötä on myös muiden sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavien yksiköiden sekä tutkimuslaitosten kanssa.

Professori, vararehtori Katri Vehviläinen-Julkunen, p. 050-3381957, Katri.VehvilainenJulkunen@uku.fi

****************************

Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyvät Itä-Suomen yliopistoksi 1.1.2010. Uudessa yliopistossa on noin 14 000 opiskelijaa, ja se työllistää lähes 3 000 henkilöä. Yliopiston vuosibudjetti on noin 200 miljoonaa euroa.

Itä-Suomen yliopisto on Suomen suurimpien yliopistojen joukkoon kuuluva monialainen tiedeyliopisto. Tiedekuntia on neljä: filosofinen tiedekunta, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta. Opetusta on lähes sadassa pääaineessa.