Kuopion hammaslääkärikoulutuksessa korostuu kokonaisvaltainen ja ennaltaehkäisevä terveydenhoito

Aika: 01.09.2009

1.1.2010 toimintansa aloittavan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella käynnistyy hammaslääketieteen koulutusohjelma syksyllä 2010. Ensimmäiselle kurssille otetaan 25 opiskelijaa, ja myöhemmin aloituspaikkojen määrä nousee 35:een. Koulutuksen suunnitteluprofessorina aloitti 1. elokuuta Jari Kellokoski.

Kuopion yliopiston hallitus käsitteli kokouksessaan 26. elokuuta uuden hammaslääketieteen koulutuksen suuntaviivoja. Koulutuksen perusajatuksena on se, että hammaslääkäriopiskelijoille opetetaan jo opiskelujen alkuvaiheesta lähtien suun terveydenhuollon sekä hammaslääkärin rooli koko ihmisen terveydenhoidon kannalta. Koulutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Savonia-ammattikorkeakoulun suuhygienistikoulutuksen ja Kuopion kaupungin terveyskeskuksen kanssa.

Hammaslääkärillä on erittäin tärkeä rooli monien yleissairauksien, kuten verisuoniahtaumien, sokeritaudin ja reumasairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Hoitamalla suun alueen krooniset infektiot ajoissa kyseiset yleissairaudet ovat huomattavasti helpommin hallittavissa. Hammaslääkäri hoitaa luonnollisesti myös vaikeat purentaelimeen kohdistuvat toimenpiteet, kuten vaikeat paikkaukset, syvät ientulehdukset, proteettiset ratkaisut, oikomishoidolliset ja kirurgiset toimenpiteet. Koska edellä mainitut krooniset kansansairaudet (karies, ientulehdus) ovat pitkälti ennaltaehkäistävissä, koulutuksessa pyritään antamaan riittävät valmiudet väestötasolla toteutettavaan preventiikkaan.

Perinteisen hammashoidon lisäksi tyypillisiä yleisterveyteen ja ihmisen hyvinvointiin liittyviä tilanteita, joissa hammaslääkäri voi osaltaan auttaa, ovat muun muassa tupakasta vieroittaminen, kasvojen ihomuutokset, ylipaino, uniapnea, kasvo- ja päänsäryt. Kaikkia näitä ei hammaslääkäri luonnollisesti hoida, mutta tarkoitus on, että Kuopiosta valmistuvat hammaslääkärit osaavat tarvittaessa ohjata potilaan oikealle erikoisalalle konsultaatioon ja osallistuvat siten aktiivisesti potilaan kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon.

Tulevaisuuden haasteena on suunnitteluprofessori Jari Kellokosken mukaan se, että suurin osa ihmisistä tällä hetkellä edelleen mieltää hammaslääkärin vain hampaiden hoitajaksi, vaikka peruskoulutus jo vuosikymmeniä on tarjonnut hammaslääkäreille varsin paljon muutakin koulutusta. Kuopion koulutusohjelmasta vuodesta 2015 lähtien valmistuvat hammaslääkärit toimivat purentaelimen ja suun alueen diagnostiikan ja hoidon spesialisteina, hallitsevat tarvittavan hoitoonohjauksen ja työskentelevät läheisessä yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa.

Suunnitteluprofessori Jari Kellokoski, p. 040 3553 578