Teknologiateollisuus rahoittaa luonnontieteiden ja matematiikan huippuvalmennusta Itä-Suomessa

Aika: 30.04.2009

Perusteilla oleva Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus sai jättipotin Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön kevään rahoituskierroksella. Luonnontieteissä ja matematiikassa hyvin menestyneiden lukiolaisten erityisvalmennukseen tähtäävälle Master Class -hankkeelle myönnettiin yhteensä 200 000 euroa. Hanke tarjoaa lukiolaisille laadukasta valmennusta matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja tietojenkäsittelytieteessä tähtäimenään valmennettavien menestyminen sekä valtakunnallisissa että kansainvälisissä tiedekilpailuissa. Hanke edistää myös yliopiston opettajankoulutustehtävää, sillä hankkeen puitteissa koulutetaan aineenopettajaopiskelijoita ja jatko-opiskelijoita toimimaan kyseisten aineiden valmentajina Itä-Suomen alueella.

Hankkeen lähtökohtana on opettajilta tullut toive ja käytännön tarve saada Itä-Suomeen luonnontieteiden ja matematiikan erityisvalmennusta, sillä toistaiseksi alueella ei sellaista ole järjestetty. Juuri näiden aineiden osaajista on nyt pulaa, joten lahjakkaiden ja motivoituneiden opiskelijoiden riittävän laadukas opetus on turvattava.

– Aloittamalla luonnontieteissä ja matematiikassa hyvin menestyneiden nuorten systemaattisen ja hyvin organisoidun valmennuksen sekä kotimaisten että ulkomaisten huippuvalmentajien avulla pyrimme lisäämään luonnontieteiden yleistä näkyvyyttä ja kiinnostavuutta alueemme kouluissa. Pyrimme myös nostamaan matemaattiset aineet ja niiden yliopisto-opiskelun nykyistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi nuorten keskuudessa, toteaa hankkeen koordinaattori Pauliina Korhonen.

Master Class -hankkeen ja koko perusteilla olevan LUMA-keskuksen toiminnan tavoitteena on tehdä matematiikan ja luonnontieteiden opiskelusta mielenkiintoista ja mukavalla tavalla ajatusmaailmaa virittävää toimintaa. Innovatiivinen ja useita eri näkökulmia sisältävä valmennus avaa nuorille ovia sellaiseen tiedemaailmaan, mihin koulujen omat resurssit ja mahdollisuudet eivät yksistään riitä.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön myöntämä rahoitus on vasta perusteilla olevalle Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskukselle jo toinen. Aiempi Joensuun yliopiston Täydennyskoulutuskeskuksen kautta saatu rahoitus mahdollistaa ohjaajakoulutuksen matematiikkakerhoihin, joita aloittava LUMA-keskus tulee tarjoamaan osaksi alakoulujen iltapäiväkerhotoimintaa.

Pauliina Korhonen, koordinaattori, pauliina.korhonen@cs.joensuu.fi, 050 3611470

Pekka Hirvonen, pekka.e.hirvonen@joensuu.fi, 050 3514897