Uutta tietoa geenien, elintapojen ja ympäristön vuorovaikutuksesta

Aika: 07.01.2009

Uusi tutkimus osoittaa, että geenimuunnoksella, jonka on aikaisemmin osoitettu suojaavan normaalipainoisia henkilöitä lihomiselta, insuliiniresistenssiltä ja tyypin 2 diabetekselta, on vastakkaisia vaikutuksia, jos ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa. Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa Cell Metabolism -tiedelehdessä 7. tammikuuta.

Kyseinen rasvasolujen erilaistumista ja rasvan varastoitumista säätelevä geeni on nimeltään PPARG2 (peroxisome proliferator-activated receptor gamma 2). Geeni on tärkeä myös glukoosiaineenvaihdunnan ja insuliiniherkkyyden säätelyn kannalta, sillä diabeteslääkkeinä käytettävät insuliiniherkistäjät parantavat tämän mekanismin kautta tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainoa.

Noin 15 prosentilla ihmisistä on PPARG2-geenin niin sanottu Ala12-muoto. Hiirillä tehty tutkimus osoitti Ala12-muodon kantajien olevan Pro12-muodon kantajia herkempiä ruokavalion tyydyttyneiden rasvojen vaikutukselle.

Ala12-muoto on vähemmän aktiivinen ja edesauttaa siten vähemmän rasvasolujen muodostumista kuin Pro12-muoto. Tämä havainto selittää osaltaan sen, miksi Ala12-muodon kantajat, niin hiiret kuin ihmisetkin, ovat laihempia ja insuliiniherkempiä. Tutkimuksessa Ala12-muoto myös pidensi hiirten elinikää. Tilanne muuttui olennaisesti paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältävän ruokavalion aikana. Painon nousun ja runsasrasvaisen ruokavalion myötä aineenvaihdunnan kannalta suotuisat vaikutukset hävisivät ja insuliiniresistenssi lisääntyi Ala12-muodon kantajilla. Yksi tärkeimmistä näitä löydöksiä selittävistä mekanismeista oli vaikutus adiponektiiniin, joka on rasvasoluista erittyvä hormoni.

Tutkimus tehtiin Strasbourgissa Ranskassa professori Johan Auwerxin johdolla. Tutkimukseen osallistuivat merkittävällä panoksella Kuopion yliopiston tutkijatohtori Sami Heikkinen ja akatemiaprofessori Markku Laakso. Sama tutkijaryhmä julkaisi jo kymmenen vuotta sitten Nature Genetics -lehdessä artikkelin, joka ensimmäisenä osoitti, että Pro12-muoto lisää insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. PPARG2 on osoittautunut tyypin 2 diabeteksen ensimmäiseksi kiistattomaksi riskigeeniksi, mikä on sittemmin varmennettu lukuisissa muissa tutkimuksissa.

Tyypin 2 diabetes lisääntyy epidemian lailla kaikissa maissa, ja diabeetikkojen määrä maailmassa kaksinkertaistuu seuraavan 15 vuoden kuluessa. Syynä tähän on ennen muuta ylipaino ja vähäinen liikunta. Painonnousun aiheuttaa hyvin usein runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio. Uusi tutkimus tuo kaivattua lisätietoa niistä mekanismeista, jotka osoittavat geenien ja ruokavalion vuorovaikutuksen olevan tärkeä tekijä diabetekseen sairastumisen taustalla.

Akatemiaprofessori Markku Laakso, Kuopion yliopisto, p. 017 172 151, markku.laakso@kuh.fi

Tutkijatohtori Sami Heikkinen, Kuopion yliopisto, p. 040 355 3393, sami.heikkinen@uku.fi